Cossallat, Romansallat. Kulturarv. Från 1870-talet. En av de äldsta och godaste sallatstyperna. Bildar små, högbyggda huvuden med självslutande blad. Mycket god med ypperlig kvalitet och krispighet.
Odling från frö:
Förkultiveras inomhus i såjord februari-mars. Transparent täckning försedd med lufthål, alternativt lufta regelbundet. Utplanteras efter avhärdning när frostrisken är över. Kan även sås direkt på friland när jorden reder sig. Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden. Sås i omgångar för god tillgång hela säsongen. Gallringsskörda till 15 cm för täta huvuden. För friland, bänk och växthus.
Portionsmängd: 250 frö
Utvecklingstid, dagar: 55
Växtläge: sol-halvskugga
Färg: Grön
Såtid: feb-juni
Grotid: 5-15 dagar
Blomtid/Skördetid: maj-sep
Årighet: Ettårig
Engelskt namn: Lettuce Romaine